Co zrobić z bananów?

O tym, że banan jest wartościowym owocem nikogo nie trzeba przekonywać. Sam w sobie jest pyszną przekąską, po którą chętnie sięgamy po między posiłkami. Jest też dobrze znany jako kulinarny składnik koktajli, deserów i ciast. Jednak, czy znasz inne sposoby na to co zrobić z bananów?

Bananowe smakołyki

Nie trzeba się bardzo wysilać, by z banana przygotować pyszności. Polany czekoladą już smakuje nieziemsko.Gdy przygotowujemy go na słodko warto też pamiętać, że dobrze będzie się komponować z cynamonem, miodem i wanilią. Natomiast w wersji wytrawnej banan lubi się z curry i chili.

Przepisy na to co zrobić z banana bez, których nie można się obyć!

Chlebek bananowy

Do przygotowania tego przepisu potrzeba: 4 dojrzałe banany (należy je rozgnieść), 1/3 szklanki masła (roztopione i przestudzone), 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, sól, 1,5 szklanki mąki pszennej.

Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy do keksówki i pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Gotowe!

Lody bananowe

Domowe lody bananowe to świetne rozwiązanie na to co zrobić z bananów, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

2 dojrzałe banany, 1 cytryna, 100 g cukru pudru, 150 ml śmietany kremówki, 50 ml pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do bananów i miksujemy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do formy na lody i wstawiamy do zamrażalnika. Można też zmodyfikować przepis dodając do niego np.:

  • maliny, owoce leśne, mięte – lody owocowe
  • masło orzechowe, syrop klonowy – lody orzechowe
  • mleko kokosowe, wiórki kokosowe – lody kokosowe
  • orzechy laskowe, syrop klonowy, kakao – lody kakaowo orzechowe
co zrobić z bananów - pszyne desery!

Pieczone banany

To kolejny szybki i prosty sposób na to co zrobić z bananów. Znakomicie się sprawdzi, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Potrzebujemy: 4 dojrzałe banany, 1 łyżeczkę cynamonu, 5 łyżek polewy karmelowej, garść orzechów laskowych.

Wykonanie: Naczynie żaroodporne należy wysmarować łyżką masła. Układamy w nim obrane banany. Posypujemy cynamonem i polewamy sosem karmelowym. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowane banany idealnie smakują podane z lodami np. Waniliowymi. Smacznego!

Placki bananowe

Co zrobić z bananów i jeszcze dwóch innych składników? Pożywne placuszki bananowe.

Potrzebujemy tylko: 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe), 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie: Banany rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę i znowu mieszamy. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy po łyżce lub półtorej masy i smażymy z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podajemy wedle uznania.

Kurczak z bananami

Co zrobić z bananów na obiad? Ten przepis podsuwa przepyszne rozwiązanie.

Składniki: cały kurczak, 3 pomidory, 3 dojrzałe banany, mała cebula, 3 papryki (zielona, czerwona i żółta) 5 marchwi, 2 ząbki czosnku, pietruszka, pory, czarny pieprz, sól, olej.

Sposób przygotowania:

Dzielimy kurczaka na części. Solimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy cebulę, marchew, paprykę, czosnek, pietruszkę, por i pomidory. Gdy kurczak się zagotuje wyjmujemy mięso z wywaru. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kurczaka, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

Następnie smażymy warzywa. Na początek należy zeszklić cebulę i czosnek. Doprawiamy też do smaku solą. Potem dodajemy marchewkę, a po chwili kolejne warzywa, paprykę, pietruszkę i pora. Smażymy jeszcze przez kilka minut.

Na końcu dodajemy pomidory i około 500 ml wywaru. Gotujemy przez dwie minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy tak jeszcze na ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

W czasie gdy sos się redukuje zajmiemy się przygotowaniem bananów. Obieramy je i kroimy w grube plastry, około 2 centymetrowe. Na rozgrzanym oleju smażymy banany, aż uzyskają brązowy kolor. Na koniec mieszamy kurczaka i banany z resztą sosu.

Banany smażone w cieście

Ślinka leci na samą myśl. Sprawdź jak je wykonać na poniższym filmie.

Nie wyrzucaj skórki! Skórka od banana może Ci się przydać!

Jeszcze niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że skórka od banana także jest jadalna. Nadaje się do gotowania i smażenia.Warto ją też suszyć, by następnie dodawać do różnych dań. W takich częściach świata jak Indie, czy Karaiby z powodzeniem się ją stosuje, by wzbogacać smak potraw.

Bananowa imitacja mięsa

Odpowiednio przygotowana skórka banana może zastąpić bekon i szarpaną wołowinę lub wieprzowinę. W tym przypadku jednak trzeba wybrać banany, które nie są jeszcze całkiem dojrzałe. Ich skórki są jędrniejsze i grubsze. Ze skórki należy wyskrobać łyżką jej białe wnętrze, a potem poszarpać na mniejsze części widelcem żółtą część. Marynujemy w sosie barbecue i przygotowujemy na patelni.

Jednak mimo wszystkich cennych właściwości jakie posiada skórka od banana, powinniśmy pamiętać o tym, że często spryskiwana jest pestycydami. Chcąc ją wykorzystać w kuchni trzeba więc upewnić się, że owoce, które kupujemy są z ekologicznych upraw!

Mając taką pewność możemy ją nie tylko jeść, ale też przygotować z niej wywar, który wydobędzie z niej dobroczynne dla naszego organizmu właściwości.

Wywar ze skórek od banana

Skórka od banana jest większym skarbem natury niż się większość z nas spodziewa. Zawarty w niej błonnik pokarmowy w naturalny sposób reguluje pracę jelit, co pomaga w problemach z zaparciami. W skórce banana znajdują się też substancje pomocne w walce z bezsennością.

Stymulując produkcję serotoniny odpowiedzialnej za dobre samopoczucie i pogodne nastawienie do życia, łagodzi także przykre objawy depresji i przygnębienia. Wysokie stężenie potasu w skórce banana przyczynia się do skutecznego leczenia sporadycznych bólów głowy. Natomiast zawarte w niej składniki mineralne są w stanie zwalczać nadmierne zatrzymywanie się wody w tkankach organizmu. Zaskoczeni?

Chcąc przyrządzić wywar bierzemy kilka skórek od banana, które dokładnie myjemy. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wywar jest już gotowy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do smaku możemy dodać miodu, cynamonu, cytryny.

Proporcje: na 3 skórki banana potrzeba 2 szklanki wody (500 ml).

Banan – nie tylko to jedzenia!

Skórkę i banana można też wykorzystać w celach innych niż kulinarne. Owoc ten sprawdzi się chociażby jako środek czyszczący.

Czyszczenie butów – przy użyciu wewnętrznej strony skórki od banana doskonale wypolerujemy skórzane buty. Po wszystkim należy tylko przetrzeć je suchą ściereczką. Gotowe, połysk gwarantowany!

Czyszczenie srebra – bananowa skórka nadaje się też do polerowania srebra. Jednak w tym przypadku skórkę od banana należy zmiksować w blenderze i na koniec dodać trochę wody tak, by uzyskać konsystencję pasty do zębów. Dopiero taką pastę nakładamy na biżuterię i pocieramy za pomocą miękkiej szmatki.

Czyszczenie liści kwiatów – dzięki czyszczeniu wewnętrzną częścią skórki przywrócimy blask liściom roślin w naszym domu. Pozbędziemy się też z nich kurzu.

Zastosowanie bananów w ogrodzie

Piękny ogród i zadbane rośliny wymagają naszej uwagi. Nic tak nie cieszy jak osiągniecie tego efektu bez użycia chemii. Więc kiedy nie wiesz co zrobić z bananów twoje rośliny chętnie z nich zrobią pożytek.

Nawóz do roślin

Sposób I: skórkę banana kroimy na małe kawałki i dodajemy do ziemi ogrodowej. Dostarczymy w ten sposób glebie i roślinom niezbędnych składników mineralnych i odżywczych.

Sposób II: wkładamy skórkę do słoika i zalewamy wodą. Zakręcamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia rozcieńczamy z odstaną wodą i podlewamy rośliny.

Sposób III: nawóz ze skórki w formie zmielonej. Pokrojoną na kawałki skórkę należy wysuszyć (można to zrobić przy pomocy piekarnika). Po wysuszeniu można ją rozkruszyć na małe kawałki lub zmielić. Taki suchy nawóz wykorzystuje się też do podlewania roślin, rozrabiając z wodą.

Skórki od banana są cennym źródłem potasu, fosforu, kwasu krzemowego, wapnia, magnezu i siarki. Wykorzystanie ich w uprawie poprawia ukorzenianie, krzewienie, a także kwitnienie roślin.

Gnojówka ze skórek bananów

Rozdrobniony surowiec zalewa się wodą i odstawia na około dwa tygodnie pod przykryciem. Roztwór tak jak w przypadku gnojówek z innych surowców należy codziennie mieszać.Po tym czasie gnojówkę wykorzystuje się do podlewania roślin w proporcji 1 miarka gnojówki na 10 miarek wody.

Sposób na mszyce

Wystarczy zakopać skórkę banana przy korzeniu rośliny, to powinno pomóc odstraszyć uporczywe owady. W walce z mszycami możemy też rozsypać wokół roślin świeże lub wysuszone skórki banana. Pomoże też oprysk z gnojówki lub nawozu, który wykonuje się według powyższych wskazówek.

Ściółkowanie roślin

Mając większą ilość skórek od bananów warto je rozdrobnić, ususzyć i wykorzystać do ściółkowania roślin. Najlepiej stosować kilkucentymetrowe warstwy do czego potrzebne są spore ilości surowca. Ściółka ograniczy wzrost chwastów, zmniejszy wyparowywanie wody z gleby, a przy okazji delikatnie nawiezie podłoże. Taka ściółka jest szczególnie przydatna na glebach lekkich i piaszczystych.

Powyższe nawozy można produkować wykorzystując skórki z bananów, ale też całe banany, np. te przejrzałe.Skórki jak i całe owoce warto też dodawać bezpośrednio do pryzm kompostowych, wzbogacając je tym samym w potrzebne składniki.

Jeśli pozostawimy skórki z bananów w ogrodzie zwabimy dzięki temu też ptaki i motyle. Jednak przylecieć mogą także mniej lubiane osy.

Właściwości banana dla zdrowia i urody

Banany mają jeszcze więcej do zaoferowania. Możesz wykorzystać je do takich celów, o których z pewnością nie sądziłeś.

Na siniaki i podrażnienia

Skórka z banana wspomaga gojenie. Zawiera substancje zmniejszające obrzęki, łagodzi swędzenie i zaczerwienienia. Te właściwości sprawiają, że warto jej użyć po ukąszeniu komarów i innych owadów a także po wbiciu drzazgi. Pozwoli ona zmiękczyć miejsce zranienia i łatwo wyciągnąć uwierający odłamek. Wystarczy przyłożyć ją do danego miejsca wewnętrzną stroną skórki.

Banan w pielęgnacji skóry

Banan, jak i skórka z banana to doskonały sposób na odżywienie skóry. Dzięki zawartości luteiny wygładza zmarszczki, nawilża i napina skórę.

Masaż skórką z banana – taki zabieg zaleca się wykonywać trzy razy w tygodniu przez 15-minut. W ten sposób można min. rozjaśnić przebarwienia na twarzy i rękach. Banan pomoże też na trądzik, kwasy owocowe w nim zawarte łagodzą też i jego objawy.

Maseczka bananowa – wariant I błyskawiczny: po prostu widelcem rozgniatamy banana i nakładamy na twarz i dekolt. Zmywamy po około 20 minutach przy użyciu zimnej wody, by zamknąć pory. Wariant II: można zmiksować skórkę lub całego banana np. z mlekiem kokosowym, by następnie nałożyć na skórę. Wariant III: tzw. krem ze skórki banana – do przygotowania domowego kosmetyku niezbędna będzie połowa startej skórki z banana, połowa świeżego, zielonego ogórka, połowa awokado oraz 3 łyżki wody. Wszystko składniki trzeba razem zblendować. Tak powstały produkt nanosimy na twarz. Po kwadransie należy spłukać wodą i powtarzać czynność mniej więcej 3 razy w tygodniu, by dostrzec efekt.

Banan na pękające pięty – rozgniatamy dwa. mocno dojrzałe banany, nakładamy na pięty i pozostawiamy aż do wyschnięcia. Następnie spłukujemy i powtarzamy do uzyskania zadowalającego nas efektu.

Wybielenie zębów – wystarczy regularnie pocierać zęby wewnętrzną częścią skórki, by uzyskać upragniony biały uśmiech.

Co zrobić z bananów? Roślinę uprawną!

Teraz , jak już wiemy co zrobić z bananów pozostaje jeszcze jedna rzecz, można zająć się uprawą własnego bananowca. Choć w naszych warunkach ciężko będzie pozyskać owoce, nie jest to jednak niemożliwe. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, chować roślinę przed mrozem i poczekać nawet do 5 lat nim pojawią się pierwsze owoce.

Największe szanse na to mamy przy uprawie gatunku Musa velutina. Jeśli się jednak nie uda to i tak sprawdzi się jako roślina ozdobna. Uprawiany w donicach na tarasie czy w ogrodzie zimowym będzie piękną, egzotyczną dekoracją. Z kolei do uprawy w gruncie nadaje się bardziej odporny na mróz bananowiec Musa basjoo.