Co zrobić na grilla?

Letni czas sprzyja chęci spędzania większej ilości czasu na dworze, aby móc delektować się ciepłym powietrzem. Przebywanie na świeżym powietrzu sprawia, że mamy ochotę na coś dobrego. Wówczas często pojawia się jeden pomysł – grill! Kto z nas nie uwielbia zapachu świeżo upieczonej kiełbaski? Tylko ile można jeść kiełbaski? Zastanawiacie się czasem co zrobić na grilla, aby było inaczej niż zwykle?

Grilla czas zacząć!

Trudno wyobrazić sobie lato bez grilla, podczas którego spotykamy się z najbliższą rodziną i znajomymi. To czas, który możemy przeznaczyć na zacieśnianie więzi, ale i czas na to, aby w końcu móc przyrządzić swoje ulubione potrawy!

Grilla możemy urządzić zarówno na obiad, jak i na kolację.

Przeważnie podczas tej letniej uczty panuje mięso. Nie obędzie się bez zamarynowanej karkówki czy kiełbaski ociekającej tłuszczem. To są właściwie potrawy, które królują na naszym stole podczas grilla. Co jeszcze może się na nim znaleźć oprócz tych standardów?

  • Szaszłyki warzywno-mięsne, przeważnie robione są z delikatnego mięsa kurczaka oraz warzyw, takich jak papryka, cebula i cukinia. Więc jeśli jesteśmy skłonni zjeść coś mniej tuczącego od tradycyjnej kiełbaski z grilla, to koniecznie skuśmy się na szaszłyk.
  • Roladki z piersi kurczaka faszerowane naszymi ulubionymi dodatkami, to również idealna propozycja na danie z grilla. Należy pamiętać, że przed położeniem roladki na grill trzeba uważać, aby nie wypadło z niej nadzienie. Wówczas najlepiej posłużyć się tradycyjnymi wykałaczkami, które to uniemożliwią.
  • Kiełbasa z grilla nie musi być zwykła. Można ją odpowiednio podrasować i po nacięciu nałożyć tam np. żółtego sera czy innego dodatku, na który mamy ochotę!

A co do dania głównego?

  • Pieczone ziemniaczki, które idealnie nadają się do grillowanego mięsa! Najlepiej nadają się do tego młode ziemniaki, które połączone z aromatycznymi ziołami, z pewnością zawładną naszymi kubkami smakowymi.
  • Grillowane pieczarki, to świetna i szybka przekąska z grilla, którą wystarczy nafaszerować odpowiednimi składnikami, np. mozzarella lub bardziej na bogato – mięsem mielonym z meksykańskimi przyprawami i będziemy mieli taką przekąskę, że palce lizać!
  • Pomidory faszerowane to również delikatna i lekka przekąska i znów możemy wykorzystać fakt, że do wydrążonego pomidora możemy włożyć, czego dusza zapragnie! Aby delikatna skórka pomidora się nie spaliła, należy owinąć go folią aluminiową i w takiej postaci położyć go na grilla.
  • Szparagi! Jeśli w momencie, kiedy robimy grilla jest sezon na szparagi, to nie możemy nie skorzystać z takiej okazji! Szparagi z grilla polane na koniec masełkiem to jeden z najlepszych rarytasów, którym można zajadać się podczas grilla.
  • Kukurydza z masłem to również jeden z dodatków, który powinien pojawić się na grillu. Te słodkie kolby mogą być gotowe w zaledwie 20 minut!
  • Sałatki to również nieodłączna część każdego grillowania. Najczęściej pojawia się tu sałatka grecka lub hawajska. Obie idealnie komponują się ze smakiem grillowanego mięsa.

Dań z grilla jest naprawdę wiele. Każdy z nas ma swoje ulubione, które zawsze musi pojawić się na ruszcie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby kosztować nowych smaków! A nóż, może któraś z nowych potraw, stanie się jedną z tych ulubionych?

Grillowanie może być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Pamiętajcie jednak, aby zadbać o doborowe towarzystwo, które uprzyjemni Wam letni czas spędzony na kosztowaniu przepysznych dań!