Co zrobić z bakłażana?

W Polsce walory kulinarne bakłażana doceniono dopiero w XX wieku, chociaż w Afryce i Indiach był uprawiany już od dawna.  Bakłażan należy do roślin psiankowatych. Zwany jest także oberżyną. Chociaż powszechnie uznajemy go za warzywo, to tak naprawdę jest 100% owocem jagodowym. Wiele osób zastanawia się, co zrobić z bakłażana. Możliwości jest naprawdę dużo. Zanim jednak przejdziemy do przepisów, warto dowiedzieć się, co to piękne warzywo ma do zaoferowania.

Właściwości odżywcze oberżyny

Największą zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność. 100 g warzywa dostarcza jedynie 20 kcal. Jest to świetna wiadomość dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ponadto bakłażan jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo i cynk.  Bakłażan to także doskonałe źródło błonnika i witaminy C. Za fioletowo-granatowy kolor skórki odpowiadają antocyjany, które wykazują właściwości przeciwutleniające.  Bakłażan ma właściwości detoksykujące i przyspiesza przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. 

Co zrobić z bakłażana?

W polskiej kuchni bakłażan nadal należy do mało popularnych warzyw. Dlatego wiele osób nawet nie decyduje się na zakup tego warzywa, ponieważ nie mają pojęcia, co zrobić z bakłażana. Jednak możliwości jest wiele, a większość przepisów z bakłażanem w roli głównej wcale nie jest skomplikowana. 

Bakłażan najlepiej smakuje po upieczeniu lub po grillowaniu. Tak przygotowane warzywo można następnie wykorzystać jako dodatek do sałatek, kanapek czy past. Popularnymi potrawami są także zapiekanki i makarony z bakłażanem. Dania z bakłażanem w roli głównej to wszelkiego rodzaju farsze, którymi wypełniamy warzywo. Tutaj jest pełna dowolność. Bakłażan można nadziewać mielonym mięsem, kaszą czy soczewicą. Idealny zarówno na obiad, jak i na kolację.

Co zrobić z bakłażana? – trzy najprostsze i najszybsze przepisy

Pasta z bakłażana

Jeśli nie wiesz, co zrobić z bakłażana, to zacznij od tego prostego i smacznego przepisu!

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 upieczony bakłażan
  • 1 upieczona papryka (najlepiej czerwona)
  • 2 upieczone ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Upieczone warzywa obierz ze skórki.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze do konsystencji pasty.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pastę z bakłażana podawaj z grzankami lub innym chrupkim pieczywem. Tak przygotowane kanapki możesz udekorować natką pietruszki.

Półbagietki z rostbefem i bakłażanem

Kanapki idealne na lunch do pracy. Pyszne, zdrowe i sycące!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 300 g rostbefu bez kości
  • 2 półbagietki
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Warzywa pokrój w plastry i grilluj przez kilka minut.
  2. Mięso natrzyj oliwą, dopraw pieprzem i solą. Następnie grilluj z każdej strony przez kilka minut.
  3. Półbagietki przekrój. Każdą część posmaruj niewielką ilością musztardy i majonezu. Dodaj grillowane warzywa i mięso.

Gulasz warzywny z bakłażanem

Co zrobić z bakłażana na obiad? Najszybsze danie to gulasz warzywny!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • duży bakłażan
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu lub na dużej patelni.
  3. Wyciśnij czosnek i wraz z cebulą smaż przez około 3 minuty.
  4. Następnie dodawaj warzywa według podanej kolejności: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.