Co zrobić z mięsem z rosołu?

Rosół to zupa mocno zakorzeniona w tradycji narodowej kuchni polskiej. Jej podstawą jest bulion przygotowany na bazie włoszczyzny oraz mięsa głównie z drobiu i wołowiny, zaś na Śląsku także z baraniny. Można podawać go z makaronem różnego rodzaju, choć najczęściej są to nitki. Z kolei w wielu regionach serwuje się go z kluskami lanymi czy ziemniakami. Bulion jest esencją niepowtarzalnych smaków i aromatów, dlatego też wykorzystywany jest jako baza do innych zup oraz sosów. Używamy go również do podlewania pieczonych lub duszonych mięs. Często jednak zastanawiamy się, co zrobić z mięsem z rosołu?

Bulion czy zupa na bogato, czyli jaki rosół lubią Polacy?

Wiele osób ceni sobie treściwy rosół wraz z gotowanym mięsem, marchewką oraz pietruszką. Jednakże wśród nas jest jeszcze więcej koneserów czystego bulionu z samym makaronem. Nie każdemu bowiem smakuje gotowany kurczak lub wołowina. Podczas gotowania tracą one swoje walory smakowe, stają się mdłe, a czasem zbyt twarde. Tak powstałe mięso niekoniecznie może nam smakować, nawet jeśli podsmażymy je na patelni. Czysty rosołowy bulion bez mięsa i warzyw to również absolutna konieczność w domu, w którym są małe dzieci, o czym wie każdy rodzić. Z tych właśnie powodów często zastanawiamy się, co zrobić z mięsa z rosołu, aby zwyczajnie go nie zmarnować.

5 domowych przepisów na to, co zrobić z mięsem z rosołu

Mięso z rosołu z powodzeniem możemy zamrozić w zamrażalce i za dwa, trzy dni wykorzystać go ponownie. Jednak najlepiej przyrządzać potrawy bezpośrednio po ugotowaniu bulionu, a więc na świeżo. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na to, co zrobić z mięsa z rosołu.

Potrawka z mięsa z rosołu

Do rozdrobnionego mięsa przygotowujemy zasmażkę z mąki, masła oraz dodajemy pokrojone jarzyny z rosołu i podsypujemy koperkiem. Całość idealnie nadaje się do podania z ryżem, ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskim lub kaszą.

Galareta z mięsa z rosołu

Ugotowane w rosole mięso rozdrabniamy i rozdzielamy do mniejszych miseczek wypełnionych groszkiem i marchewką. Następnie zalewamy je wywarem z rosołu z dodatkiem żelatyny i umieszczamy w lodówce do stężenia. Dziki temu już po paru godzinach otrzymujemy pyszną domową galaretę do podania z octem i pajdą chleba idealną na rodzinne uroczystości.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Pasztet!

Jeśli rosół często gości na naszym stole lub na niedzielny obiad zapraszamy całą rodzinę stajemy przed pytaniem, co zrobić z mięsa z rosołu w takiej ilości? Najlepiej wykorzystać go, przygotowując pyszny domowy pasztet. Całe gotowano mięso mielimy w maszynce razem ze skórą, dodajemy gotowane warzywa, jajka oraz bułkę tartą i przyprawiamy do smaku, a następnie pieczemy w brytfance. W ten sposób otrzymujemy smakowity pasztet idealny na kanapki lub jako przystawka podawana na ciepło z chrzanem i żurawiną.

Farsz do naleśników, pierogów i krokietów

Mięso z rosołu możemy wykorzystać do farszu na pyszne pierogi, naleśniki i krokiety. Wystarczy zmielić mięso w maszynce, dodać cebulkę, pora i marchewkę oraz odpowiednio doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z kolei mięso do krokietów mieszamy z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Pasta do kanapek z mięsa z rosołu

Jeśli nie wiemy, co zrobić z mięsem z rosołu, a nie chcemy poświęcać wiele czasu na przygotowanie pasztetu czy farszu przygotujmy pastę na kanaki. Drobno pokrojone mięso wystarczy wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać szczyptę soli i pieprzu, a opcjonalnie odrobinę cebulki i koperku.

Co zrobić z mięsem z rosołu w wersji fit?

Zarówno pasztet, jak i krokiety i pasty z mięsem z rosołu nie należą do dań lekkich. Jeśli zaś stosujemy dietę albo preferujemy lekkostrawną i zdrową kuchnię możemy zrobić z niego sałatkę. Gotowane mięso z rosołu rozdrabniamy i mieszamy z gotowanym ryżem, ananasem i kukurydzą, a zamiast majonezu dodajemy sos na bazie jogurtu lub sam jogurt naturalny.

Możemy także całkowicie zrezygnować z ryżu na rzecz świeżych warzyw – pomidora, ogórka, sałaty, oliwek, cebuli. Całość skrapiamy cytryną, oliwą z oliwek lub sosem vinegrette. Mięso z rosołu możemy również przygotować w formie tortilli pełnoziarnistej tortilli. Wystarczy tylko ułożyć na cieście mięso oraz warzywa wedle naszego uznania i dodać odrobinę jogurtu lub ketchupu i gotowe.

Aromatyczne pasty, domowe pierogi i krokiety, tradycyjny pasztet i galareta to dania, które z pewnością raz na zawsze rozwiążą nasz problem z tym, co zrobić z mięsem z rosołu. Opcji tych jest naprawdę wiele, a i my sami możemy poeksperymentować z przepisami, aby zaspokoić nasze własne zapędy kulinarne i gust naszych najbliższych.