Co zrobić z ciasta francuskiego?

Jedni je kochają, drudzy nienawidzą. Jest dość tłuste, jednak przyrządzone wraz z nim potrawy, potrafią rozkochać w sobie rzeszę ludzi. Mowa o cieście francuskim, które dla wielu ludzi jest prawdziwym rarytasem. Rozpływające się w ustach ciasto ma wielu wielbicieli i nikogo nie powinno to dziwić. Przekonaj się co zrobić z ciasta francuskiego!

Dania główne z ciasta francuskiego

Kruche ciasto francuskie może być nieocenionym kompanem podczas tworzenia wielu dań. Dzięki niemu mięso może rozpływać się w ustach, pieczona tarta uzyska piękną formę i smak. Składnik ten jest bazą do stworzenia wielu smacznych dań. Można być dosłownie zaskoczonym, ile posiłków przyrządzimy za pomocą ciasta francuskiego.

  • Tarta na cieście francuskim to jedno z najczęściej przygotowywanych dań za pomocą tego składnika. Jest to nieoceniony szybki obiad, którego przygotowanie może trwać maksymalnie 15 minut. Wystarczy przygotować wybraną formę, podpiec ciasto, a później wyłożyć na nim wszystko, na co mamy ochotę! Przykładem może być masa szpinakowa, z łososiem, serem i kukurydzą. Wystarczy wszystko wymieszać wraz z jajkiem i wstawić do piekarnika! Za pół godziny mamy pyszny i szybki obiad!
  • Kurczak w cieście francuskim to kolejne szybkie i pyszne danie. Wystarczy zawinąć ciastem francuskim przygotowanego wcześniej kurczaka, posmarować je jajkiem i wsadzić do piekarnika! To prawdziwa uczta dla zmysłów. W tym przypadku można również przygotować sos czosnkowy czy inny ulubiony, w którym można maczać to pyszne danie. Kurczaka można pokroić na mniejsze paski lub zawinąć pierś z kurczaka w całości.
  • Polędwiczka w cieście francuskim to niezwykle smaczne i wykwintne danie. W tym przypadku sprawa kształtuje się podobnie jak w przypadku piersi z kurczaka. Jednak polędwiczkę raczej piecze się w całości w naczyniu żaroodpornym, a znakomitym dodatkiem jest sos grzybowy, np. borowikowy zaciągany śmietaną. Do tego wystarczy dorobić ulubioną sałatkę i mamy gotowe danie główne. Spróbujcie, jak smakuje z białym, wytrawnym winem!

Słodkości z ciasta francuskiego

Dania z ciasta francuskiego to nie tylko takie posiłki jak obiady. Równie popularne są dania na słodko z udziałem tego składnika. Są one bardzo szybkie w przygotowaniu i niesamowicie smaczne!

  • Tarta z owocami to właściwie to samo co tarta wytrawna. W tym przypadku zamiast składników do dania głównego dajemy ulubione owoce i np. budyń, żeby tarta nie była zbyt sucha.
  • Ciastko francuskie to kolejna propozycja, zresztą bardzo popularna w naszym kraju. Wystarczy wykroić odpowiednie formy z ciasta, wyłożyć na nie co chcemy, np. starte jabłko, skleić razem ciasto, posmarować je jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem! Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika, 20 minut i gotowe!
  • Ciastka z cynamonem to również hit w wielu domach. Wystarczy posmarować ciasto masłem z cynamonem i zwinąć w rulonik, który tnie się na wybraną długość, po czym włożyć je do nagrzanego piekarnika! Dosłownie palce lizać!

Wielu ludzi ciasto francuskie porównuje do pierogów, ponieważ składnik ten pozwala na przygotowaniu wielu potraw i zwłaszcza takich z różnym, ulubionym nadzieniem. Potrawy z ciasta francuskiego są nieocenionym przyjacielem każdej osoby, która często spotyka się ze znajomymi, ale nie ma zbyt wiele czasu na przygotowywanie wymyślnych dań. Ciasto francuskie jest tu prawdziwym sprzymierzeńcem!