Co zrobić na kolację?

Dzień chyli się ku końcowi i pora na ostatni posiłek. Zastanawiasz się co zrobić na kolację?

To, na co się zdecydujesz, w dużej mierze zależy od tego, z kim będziesz ją jadł. Samotnie, z rodziną, a może zaprosisz gości?

Jeśli masz za sobą długi, wyczerpujący dzień, dobry posiłek z pewnością się przyda. Nie rezygnuj przypadkiem z niego. Choćby jedyną rzeczą, o jakiej myślisz, było oddanie się w objęcia Morfeusza. Takie działanie Cię tylko osłabi. Jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał problemy ze snem, gdy pójdziesz spać głodny. Rankiem, po zbyt wielu godzinach bez posiłku nie będziesz czuł się dobrze. Bez paliwa Twój organizm nie będzie działał tak jak powinien.

W takim razie co zrobić na kolacje? Oto kilka podpowiedzi.

Co zrobić na kolację? Na przykład tak pyszną kanapkę!

Kanapki – są szybkie i pożywne. Od Ciebie zależy jakiego pieczywa i dodatków użyjesz. Za każdym razem może wyjść coś zupełnie innego. Nie bój się eksperymentować. My polecamy np. taką kanapkę: pieczywo, sałata lodowa, kawałki śledzia w zalewie octowej lub octowo-olejowej, cebula, majonez, musztarda, chrzan. Naprawdę pyszne. Nie wierzysz, przekonaj się! Modyfikuj i zmieniaj proporcje do woli.

Tosty, kanapki na ciepło – przygotowuje się je trochę dłużej, ale stanowią miłą odmianę dla kanapek serwowanych na zimno. Nie czekaj więc i przygotuj sobie kanapkę w stylu tych jakie jada Scooby Doo. Chyba nie tylko mnie ciekła ślinka oglądając jego przygody w dzieciństwie.

Domowe hot-dogi, hamburgery, tortille – przyrządzone w domu, z wysokiej jakości składników, potrafią smakować wyśmienicie. Przygotuj je w różnych wersjach. Podstawowych i super 😉

Sałatki – są doskonałe na wieczór. Szybkie w przygotowaniu i pożywne. Nie grymaś, że zieleniną się nie najesz. Wystarczy zagryź pieczywem, dajmy na to np. tost z rozpuszczonym masełkiem i czosnkiem, niebo w gębie. Chcesz by była bardziej kaloryczna i syta, dodaj do niej nie tylko warzywa. Dorzuć np. gotowane jajko na twardo, szynkę, ser (różne rodzaje), tuńczyka, kurczaka, makaron, ryż itp. Użyj podstawowego dresingu na bazie oliwy i ziół, albo przygotuj cięższy sos jogurtowo-majonezowy.

Danie jednogarnkowe – pożywne i ciepłe leczo, gulasz, strogonow, czy bigos całkiem możliwe, że starczy Ci na dłużej. Możesz zamrozić i zjeść je innym razem, np. wtedy kiedy będziesz się zastanawiać co zrobić na kolację.

Już wiesz co zrobić na kolację? Życzymy smacznego! Sprawdź także, co zrobić na jutrzejszy obiad.