Ugotowane ziemniaki

Pytanie o to, co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu to jedno z najczęściej zadawanych pytań przez polskie gospodynie domowe.

Na większości stron znajdziecie przepisy na dania z gotowanych ziemniaków, a nie na dania z ziemniaków, które zostały z obiadu.

I tak w większości przypadków dowiadujemy się, że z ugotowanych ziemniaków zrobimy placki, kluski, kotleciki, farsz do pierogów, sałatki, zapiekanki i wiele, wiele innych pysznych potraw.

To wszystko prawda, tylko komu z obiadu zostaje kilogram ugotowanych ziemniaków?

Wyrzucenie ugotowanych ziemniaków to zwykłe marnotrawstwo. Są one wartościowym produktem, który możemy wykorzystać do wielu różnych dań.

W tym artykule znajdziesz kilka najciekawszych i najszybszych przepisów na dania, w których wykorzystasz kilka ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu.

Tak więc co zrobić z ugotowanych ziemniaków?

Numer 1 – Selerowa zupa krem

Zupa z ugotowanych ziemniaków z wczoraj

Pyszna, prosta i szybka zupa.

Składniki:

  • 2 selery korzeniowe
  • 2 ziemniaki z wczorajszego obiadu
  • idealnie 3-4 łodygi selera naciowego, ale wyjdzie też bez
  • zielona i biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 4-5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • pół szklanki kremówki
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • sól
  • biały pieprz

Przepis:

Ćwiartkę kurczaka zagotuj w około 2 litrach wody. Zszumuj. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Obraną marchewkę i pietruszkę oraz zieloną część pora.

Dodaj gałązkę lub dwie lubczyka, jeśli masz. Ja w sezonie mrożę (podobnie jak pietruszkę i cały rok mam dostęp do swojej zieleniny z ogródka).

Gotuj do miękkości warzyw na średnim ogniu. 40 minut wystarczy.

Ziemniaki, selery, cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Seler naciowy i białą część pora w plastry.

W głębokim garnku na maśle podsmaż chwilę cebulę i czosnek. Dodaj pora i seler naciowy. Po chwili korzeń selera pokrojony w kostkę. Dodaj kolendrę.

Z bulionu wyjmij mięso oraz warzywa lub tylko mięso. W zależności od tego, czy z mięsa , marchewki, pietruszki oraz kilku dodatków chcesz zrobić galat, czy też chcesz mieć bardziej warzywną zupę.

Dodaj do bulionu/bulionu z warzywami podsmażoną cebulę, z porem i selerem oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Dopraw tymiankiem. Gotuj na spokojnym ogniu około 20-30 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij zieleninę, opcjonalnie dodaj śmietanę, finalnie dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem.

Zupę możesz podać z pajdą chleba z masłem, z grzankami, z tostem, z pestkami dyni, z zieloną pietruszką, z grzybami, np. podsmażonymi na maśle pieczarkami.

Smacznego! Podziel się twoją opinią o zupie w komentarzu.

Numer 2 – Kluski do zupy

kluski do zupy

Ugotowane ziemniaki na drugi dzień możemy wykorzystać jako kluski do dowolnej zupy – czy to pomidorowej, czy też rosołu.

Musisz ugotować szybki obiad? Jednym z dostępnych składników są ugotowane ziemniaki z wczoraj?

Ugotuj najprostszy rosół lub zwykłą pomidorową, a wczorajsze trzy-cztery ziemniaki posłużą do zrobienia sycących klusek, które zastąpią makaron, czy ryż. Kto powiedział, że zupą nie można się najeść?

Składniki na kluski:

  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • natka lubczyku
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Obrane i utłuczone ziemniaki wymieszaj dokładnie z masłem i żółtkiem jajka.

Z białka ubij pianę i dodaj do uzyskanej masy wraz z posiekanymi ziołami, przyprawami i odrobiną mąki, aby uzyskać gęste ciasto.

Z uzyskanego ciasta formujemy kluski o długości około dwóch centymetrów. Gotujemy je partiami w osolnej wodzie przez około 5 minut.

Tak ugotowane kluski dodajemy następnie jako dodatek do praktycznie dowolnej zupy!

Numer 3 – Kotlety ryżowo-ziemniaczane np w sezamie

Kotlety z ryżu i ziemniaków

To danie jest w stanie zaskoczyć nawet najbardziej zdeklarowanych mięsożerców. Będzie dla nich idealnym dodatkiem do ich mięsa i surówki, czy warzywa.

Składniki:

  • 2,3,4 ugotowane ziemniaki – w zależności od wielkości
  • około 100 gramów ryżu – w zależności od ilości ziemniaków (100 g na 4 ziemniaki)
  • 2 cebule (najlepiej szalotki)
  • 1 ząbek czosnku
  • parę łyżek sezamu do obtaczania
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oraz ulubione przyprawy – w moim przypadku papryka słodka i ostra, curry, kurkuma, bazylia i tymianek.

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w garnku. Odstawiamy na chwilę, aby ostygł.

Ugotowane ziemniaki dusimy na puree i mieszamy razem z ryżem w misce.

Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.

Doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano jako podstawą, a następnie swoimi ulubionymi ziołami. Nasz zestaw znacie. Mieszamy do uzyskania równomiernej masy.

Z niej formujemy płaskie kotleciki, które obtaczamy w sezamie. Możesz też użyć innych zamienników do sezamu: tradycyjnej bułki tartej, lekko rozgniecionych płatków orkiszowych, owsianych, żytnich itd.

Smażymy z obu stron przez parę minut do uzyskania złotego koloru. Około 3-4 minut na stronę powinno wystarczyć.

Numer 4 – Sałatka śledziowo-ziemniaczana

sałatka ze śledzia i ziemniaków w wersji z fetą

Ponieważ ziemniaków z obiadu zostaje zazwyczaj kilka, świetnie nadają się jako wiodący składnik pysznej kolacji.

Składniki:

  • tyle ziemniaków, ile zostało ci z obiadu
  • 1 filet śledzia w zalewie olejowej na każde 2 duże ziemniaki

Choć proporcje możesz dowolnie zmieniać w zależności od tego czy chcesz, aby sałatka była bardziej śledziowa, czy bardziej ziemniaczana. Lub po prostu w zależności od tego ile zostało ci ziemniaków i ile masz śledzi.

  • 1 ogórek kiszony na 1 śledzia – może być ogórek w occie
  • ćwiartka cebuli lub mała szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz
  • zielenina do posypania

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę o takich rozmiarach, jakie najbardziej lubisz w sałatce.

Podobnie zrób ze śledziami. Wyjmij z zalewy i pokrój na odpowiadające ci kawałki. Dodaj do miski z ziemniakami.

Ogórki pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj jak najdrobniej.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatka najlepiej smakuje po około godzinnym pobycie w lodówce.

Numer 5 – Sałatka ziemniaczana

sałatka ziemniaczana

To kolejny przykład na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu na sycącą kolację.

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu
  • 2-3 jajka
  • mała puszka zielonego groszku
  • kiełki rzodkiewki (zimą) lub kilka rzodkiewek w sezonie
  • odrobina jogurtu naturalnego
  • odrobina majonezu
  • można dodać odrobinę śledzia, rolmopsa, tuńczyka z puszki, wędzonego łososia itd.
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki, jajka, rzodkiewki, a także rybę jeśli używamy, kroimy w kostkę i łączymy ze sobą w misce.

Dodajemy groszek, soli i pieprzu. Wszystko mieszamy razem. W osobnej misce łączymy majonez z jogurtem i polewamy sałatkę przed podaniem.

A na koniec nasz ulubiony przepis, tyle tylko, że wymaga dogotowania ziemniaków 🙂

Kopytka czy też włoskie Gnocchi

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków - Gnocchi

Składniki:

450 g ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 jajko
sól

Przygotowanie:

Jeżeli wykorzystujemy ziemniaki z obiadu, to wszystko jasne, jeżeli mamy ich za mało, to obieramy, gotujemy i odcedzamy i dodajemy do wczorajszych ziemniaków.

Następnie przepuszczamy ziemniaki przez maszynkę lub gnieciemy ręcznie.

Do uzyskanej masy dodajemy jajko, mąkę i olej i nieco solimy.

Teraz musimy zagnieść ciasto. Z uzyskanego ciasta tworzymy wałki – grubość wałków zależy od naszego upodobania. Wałki kroimy na kawałki – nasze kluski.

Pamiętajcie, aby gotować kluski partiami, jeżeli wrzucimy ich za dużo, posklejają się lub niedogotują. Można też dodać do wody nieco oleju, to także uchroni kluski od sklejania się.

Gnocchi, kopytka lub kluski gotujemy kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Są idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Dodatkowo podajemy surówkę i obiad gotowy. Kluski smakują też z okrasa z boczku i cebulki oraz z gotowaną kapustą.

Podziel się pomysłami na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków ze swoimi znajomymi na Facebooku. Napisz w komentarzu jak Ty wykorzystujesz ziemniaki, które zostały z obiadu.

Znajdź nas także na: