co można zrobić z pigwy?

Owoc pigwy zawiera 7 razy więcej witaminy C niż cytryna, z powodzeniem może więc ją zastąpić. Jest przydatna w walce z przeziębieniami, a witaminy w niej zawarte wzmacniają naturalną obronę organizmu. Warto więc stosować ją na co dzień i dowiedzieć się co można zrobić z pigwy.

Oprócz tego pigwa dobrze radzi sobie również z dolegliwościami przewodu pokarmowego takimi jak: zgaga, refluks, nieżyt żołądka i jelit. Zawiera polifenole, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania nowotworów.

Tym, którym przeszkadzają zbędne kilogramy to co można zrobić z pigwy może pomóc w pobudzeniu przemiany materii i przyspieszeniu metabolizmu. Jej spożywanie przyczynia się również do oczyszczenia organizmu z toksyn, ogranicza wchłanianie cukrów, a do tego zawiera sporo naturalnego błonnika i jest niskokaloryczna. 

Czym jest pigwa

Pigwa jest wieloletnią rośliną z rodziny różowatych. Przybiera formę dużego krzewu lub niedużego drzewa ( do 3 m w Polsce), które na przełomie maja i czerwca kwitnie na biało. Owoce są duże i twarde, koloru żółtego. Kształtem przypominają połączenie gruszki i jabłka. 

Pigwę często myli się z pigwowcem. Choć właściwości i zastosowanie tych roślin są bardzo zbliżone i pochodzą z tej samej rodziny to są dwoma odrębnymi rodzajami roślin. 

Należy wiedzieć, że pigwowiec jest niższym krzewem (około 1m). Mniejsze i bardziej kwaśne są też jego owoce. Jest też rośliną dużo łatwiej dostępną. Ze względu na swoje minimalne wymagania uprawowe i dużą odporność na mróz często stosowany jest w zieleni miejskiej do tworzenia niskich żywopłotów. Wśród pigwowców istnieją odmiany o różnych odcieniach kwiatów od pomarańczowego poprzez róż i czerwień. Obie rośliny zatem uprawia się dla o owoców, jak i też dla ich walorów ozdobnych. Pigwa ma jednak większe wymagania uprawowe. Potrzebuje żyznej i przepuszczalnej gleby, nie jest też tak bardzo oporna na mróz. Już wiesz jak ją rozpoznać, zatem przejdźmy do tego co można zrobić z pigwy?

Domowe przetwory z pigwy- samo zdrowie!

Przepisy – co można zrobić z pigwy

Konfitura z pigwy

Konfiturę z pigwy możesz wykorzystać dodając do herbaty, deserów, ciast, sosów, mięs i serów. 

Składniki: 1,5 kg owoców pigwy, 4 szklanki wody, 4 szklanki cukru, szczypta cynamonu (opcjonalnie dodaj imbir, goździki). 

Przygotowanie: Umyj dokładnie owoce. Wytnij gniazda nasienne i pokrój pigwę na niewielkie kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ok 30-40 minut, aż  zmiękną.Teraz np. przy pomocy tłuczka rozgnieć kawałki owoców na miazgę. Powstałą masę przełóż na patelnię, dodaj do niej cukier i cynamon. Smaż przez 30 min, tak by woda wyparowała. Następnie, gdy konfitura ostygnie przełóż ją do słoiczków i poddaj pasteryzacji.

1.Nalewka z pigwy 

Kolejnym wartym przygotowania przetworem, kiedy zastanawiasz się co można zrobić z pigwy jest przepis na nalewkę. Podstawowy przepis zawiera tylko trzy składniki.

Składniki: owoce pigwy, cukier i wódka użyte w proporcjach 1:1:1

Oczywiście przepis ten można zmodyfikować dodając do niego np. spirytus, miód, rodzynki, sok z cytrusów, przyprawy i zioła.

Przygotowanie: Usuń z owoców pigwy gniazda nasienne. Pokrój je na kawałki lub plastry. Tak przygotowane owoce zasyp cukrem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Gdy ten czas minie odlej sok, który się wytworzy i wykorzystaj go np. jako dodatek do herbaty. Natomiast owoce zalej litrem wódki (nie rozcieńczony spirytus 0,5 litra). Teraz jeśli chcesz możesz też dodać inne dodatki. Szczelnie zamknij i odstaw na około 60 dni. Następnie wlej zawartość do butelek i odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Jeśli nalewka jest mętna możesz ją wcześniej przefiltrować.

3. Sok z pigwy 

Sok z pigwy ma wyjątkowy smak, to jednak nie wszystko. Leczy kaszel, podnosi odporność, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. 

Składniki: 2 kg owoców, 1 kg cukru. 

Przygotowanie: Umyj owoce, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałki (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Włóż owoce do dużego naczynia np słoika, zasyp cukrem i przykryj gazą. Odczekaj mniej więcej tydzień aż owoce pigwy puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chcąc przyspieszyć ten proces kilka razy dziennie mieszaj zawartość naczynia. Gdy sok będzie gotowy przelej go przez gazę do butelek i wstaw do lodówki. Wytrzyma w niej około 2-3 tygodnie. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej koniecznie poddaj go pasteryzacji przez 5-10 minut.

Gdy chcesz wykonać jeszcze zdrowszą wersję soku,po porostu zamień cukier na miód. Gotowy sok dodawaj do napoi lub rozcieńczaj z wodą.

4. Wino  z pigwy

Składniki: 15 kg owoców pigwy, 5 kg cukru, drożdże winiarskie, pożywka do drożdży

Przybory:pojemnik fermentacyjny, rurka fermentacyjna, korek do gąsiora, gąsior, wężyk do przelewania wina z gąsiora do butelek.

Przygotowanie: 

Umyj starannie owoce i usuń gniazda nasienne. Pokrój pigwy na cienkie plasterki lub paski. Możesz w tym celu użyć rozdrabniarki. Następnie owoce umieść w zdezynfekowanym pojemniku fermentacyjnym. Dodaj do owoców wcześniej przygotowany i ostudzony syrop cukrowy (w 10 litrach ciepłej wody rozpuść 3 kg cukru), drożdże winiarskie oraz pożywkę dla drożdży. Wszystko dokładnie zamieszaj i zamknij pojemnik wyposażony w pokrywkę z rurka fermentacyjną. 

Przez kolejne dwa tygodnie raz dziennie mieszaj zawartość. Po 12-14 dniach oddziel owoce od części płynnej, by te nie zaczęły gnić. Płyn z owoców wlej do gąsiora i dodaj kolejną porcję syropu cukrowego (tym razem 2 kg cukru na 7 litrów wody). Pamietaj, by zrobić to gdy roroztwór ostygnie inaczej drożdze nie bedą działać. Zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej trochę wody i na jej górze umieść watę, by zabezpieczyć trunek przed muszkami. Tak nastawione wino, będzie fermentować przez kolejne tygodnie. Kiedy fermentacja się zakończy i drożdże opadną na dno, będziesz mógł zlać wino znad osadu. Po około miesiącu znów pojawi się osad i konieczne będzie drugie zlewanie wina. Wtedy będzie je można przelać do butelek.

5. Nalewka z nasion, czyli Pestkówka

Myśląc o tym co można zrobić z pigwy nie powinniśmy też zapominać o równie cennych właściwościach nasion tego owocu. Powodów dla, których i je warto wykorzystywać jest kilka. Chociażby warto wiedzieć, że nasiona pigwy wpływają łagodząco na układ pokarmowy, zwalczają niestrawność i zgagę, wspomagają leczenie refluksu, nieżytu żołądka i jelit, przeciwdziałają i leczą stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego, zapobiegają wzdęciom. Przygotowana z nich nalewka wykazuje właśnie te właściwości lecznicze. 

Składniki: 1 szklanka pestek z pigwy (pigwowca lub jabłek) 250 ml spirytusu, 250 ml wody, 250 g cukru

Przygotowanie: Przygotuj syrop z wody i cukru. Zagotuj go, a następnie ostudź. W dużym słoiku zmieszaj syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami. Zakręć słoik i odstaw na 4 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek. Odstaw na kilka tygodni, by nabrała lepszego smaku.

6. Suszona pigwa

Suszone owoce pigwy świetnie nadają się do podjadania między posiłkami. To także znakomity dodatek do mięs, sosów, czy jako składnik sałatek, czy świątecznego kompotu.

Pokrojone w plastry owoce pigwy susz w następujący sposób:

  • w piekarniku z termoobiegiem – plastry rozłóż na blasze z pergaminem, a piekarnik ustaw na 45˚C. Temperatura nie powinna być wyższa, ponieważ zewnętrzna warstwa owoców szybko się przypiecze i uniemożliwi to stopniowe odparowywanie wody z głębi miąższu. Nie zapominaj też o włączeniu termoobiegu, ruch powietrza jest bardzo istotny. Owoce co jakiś czas przekręcaj na druga strone. Gdy będą gotowe przechowuj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 

Domowe kosmetyki z pigwy dla urody i zdrowia

1.Maseczka z  pigwy dla cery suchej i zniszczonej

Taka domowa maseczka świetnie oczyści i odżywi cerę. Doda jej także blasku, uszczelniając przy tym naczynia krwionośne.

Składniki: 1-2 łyżki soku z pigwy, łyżka mielonej glinki, kilka kropel cytryny

Przygotowanie: Wymieszaj sok z pigwy z łyżką mielonej glinki i kilkoma kroplami soku z cytryny. Nałóż na twarz i pozostaw do wyschnięcia. Potem zmyj letnią wodą. 

2.  Maseczka z pigwy dla cery tłustej i trądzikowej 

Pigwa działa profilaktycznie i leczniczo na trądzik. Przyspiesza też regenerację naskórka i zapobiega jego wysuszeniu.

Składniki: łyżka soku z pigwy, łyżka octu (najlepiej jabłkowy), łyżka miodu.

Przygotowanie: Zmieszaj składniki i tak powstałą maseczkę trzymaj na twarzy około 20 minut. 

Pigwę możesz też wykorzystać w inny sposób. Po prostu zetrzyj ją na tarce i nałóż na twarz. Zmyj po 5-7 minutach. 

3. Tonik przeciwzmarszczkowy z pigwy

Domowy tonik to kolejna cudowna rzecz, na to co można zrobić z pigwy. Z powodzeniem sprawdzi się w roli okładów, a ich zastosowanie jest naprawde szerokie. Odpowiedni będzie do skóry podrażnionej, suchej, zmęczonej i trądzikowej. Zwiększy wilgotność i elastyczność skóry. Dostarczy cennych wartości odżywczych, minimalizując zmarszczki i zmniejszając stany zapalne.

Przygotowanie: Umyj i pokrój owoce. Włóż do szklanego naczynia i zalej 40 procentowym alkoholem. Odstaw na około 2-3 tygodnie. Po okresie tzw. maceracji odcedź zawartość i do uzyskanego płynu dodaj wodę w następującej proporcji: 1 część roztworu na 3 części wody. 

Jęśli brakuje ci czasu wykorzystuj też napar z pigwy, jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że wrzątkiem zalejesz owoce. Napar oprócz zadbania o swoją urodę wspomaga też leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. 

4. Macerat z nasion pigwy

Ten kosmetyk również jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy zalać ciepłą wodą nasiona i pozostawić je na kilka godzin do chwili aż wydzieli się śluzowata substancja. Kosmetyk idealnie nadaje się do oczyszczania cery trądzikowej i łagodzenia podrażnień. Możesz z niego też robić okłady, by zapobiegać odwodnieniu skóry. Namoczone nasiona rozprawią się również z kaszlem i stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.

5. Wcierka do włosów

Pigwy, która jest owocem o tak wielu zaletach, nie należy pomijać także w pielęgnacji włosów. Zmieszaj więc jej sok z wodą i wetrzyj we włosy i skórę głowy. Zapobiegniesz w ten sposób wypadaniu włosów i rozdwajaniu ich końcówek. Składniki mineralne odżywiają cebulki i sprawiają, że włosy będą mocniejsze i pełne blasku. Sprawdź co zrobić, aby włosy szybciej rosły.

Znasz już różnice pomiędzy pigwą i pigwowcem. Pamiętaj jednak, że warto wykorzystywać oba te owoce, a podane powyżej sposoby na to co można zrobić z pigwy sprawdzą się także wtedy, gdy będziesz chciał wiedzieć co zrobić z pigwowca.