Co zrobić z wczorajszych bułek

Czy można sobie wyobrazić coś lepszego na śniadanie niż świeże, ciepłe, pachnące bułeczki z chrupiącą skórką? Dla mnie nie. Niestety bułki bardzo szybko tracą swoją świeżość. Z pewnością znasz to z własnego doświadczenia. Zaglądasz do chlebaka lub szafki, a tam stare bułki. Wyrzucić szkoda, ale co zrobić z wczorajszych bułek? 

Jest co najmniej kilka dobrych sposobów na to, co zrobić ze starymi bułkami.

Wykorzystywanie resztek to nie tylko oszczędność, dbałość o planetę, ale ostatnio także moda – zero waste w kuchni. 

Poniżej znajdziesz wiele ciekawych sposobów, które odpowiedzą na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy nie pomyślisz o wyrzuceniu starych bułek.

Co zrobić z wczorajszych bułek?

Jeśli po prostu potrzebujesz pieczywa i nie interesuje cię żadna przetworzona forma bułki, to wczorajszą bułkę masz jeszcze szansę “zreanimować”. To, czy się uda, w głównej mierze zależy od jakości pieczywa, z którego upieczona została bułka. 

Sposoby na odświeżenie bułek, ale także innego pieczywa są dwa. Każde czerstwe pieczywo możesz włożyć do mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 45 sekund. Po wyjęciu bułka będzie mieć o wiele lepszy smak.

Druga metoda zakłada użycie piekarnika. Czerstwe bułki wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Obok bułek ustaw naczynie z wodą. Zamknij drzwiczki na około 5-7 minut. Parująca woda sprawi, że bułki będą o wiele mniej wyschnięte.

Co zrobić ze starymi bułkami

Wczorajsze bułki doskonale sprawdzą się jako półprodukt do przygotowania obiadów w przyszłości.

Starą bułkę najprościej przetworzyć na startą bułkę 🙂 Starą bułkę lub bagietkę – do tego procesu nie nadaje się chleb – pozostaw na kilka dni na kuchennym blacie lub parapecie, aby wyschła całkowicie i była naprawdę twarda. Następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. W ten sposób już nigdy nie będziesz kupować bułki tartej.

Czerstwa bułka to idealny dodatek do zup. Starą bułkę lub chleb pokrój w kostkę. Następnie przesmaż na patelni bez użycia tłuszczu, aż pieczywo mocno się zarumieni. Grzanki gotowe!

Co zrobić z czerstwych bułek

Czerstwe bułki, ale także nieświeży chleb idealnie nadają się do przygotowania pysznych zapiekanek. Takie zapiekanki idealnie sprawdzą się i na śniadanie i na kolacje. Najlepsze w takich domowych zapiekankach jest to, że możemy na nie położyć dosłownie wszystko, co znajdziemy w kuchni. 

Najważniejsze, aby znalazł się na niej kawałek sera i jakaś szynka. Ale kompozycje można dobierać zgodnie ze swoimi preferencjami. Posmarowaną i obłożoną dodatkami starą bułkę  podpiekamy 10 minut w piekarniku. To wszystko.

Wczorajszą bułkę możesz też obtoczyć w mleku roztrzepanym z cukrem i cynamonem. Następnie podsmaż taką bułkę na patelni. W ten sposób powstanie bardzo pyszna przekąska na słodko. Ale więcej o tej słodkiej przekąsce poniżej.

Co zrobić z wczorajszych bułek – Torrijas – słodkie tosty z Hiszpanii

To słodkie danie pochodzące z Hiszpanii przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Nawet jeśli będziesz je robić pierwszy raz w życiu, to nie zajmie ci więcej niż 30 minut. 

Uwielbiam dania uniwersalne, czyli takie, które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. torrijas należy właśnie do takich dań.

Do przygotowania torrijas potrzebne będą czerstwe bułki. Bułki kroimy na kawałki o grubości mniej więcej 1,5-2 cm. 

Mleko podgrzewamy razem z cynamonem i skórką z pomarańczy. Jeśli masz, to warto dodać także trochę wanilii. 

Pokrojone kawałki bułki moczymy następnie około 5-10 minut w przygotowanym wcześniej mleku.

Gdy pieczywo dobrze nasiąknie mlekiem, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Po smażeniu dobrze jest wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Torrijas można dodatkowo posypać przed podaniem cukrem.

Knedle z czerstwych bułek

Doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwych bułek jest przygotowanie z ich pomocą knedli. Knedle ze starych bułek to doskonały dodatek do gulaszu lub pieczonego mięsa.

Podobnie jak w przypadku torrijas na przygotowanie knedli z czerstwych bułek potrzebujesz zaledwie 30 minut. 

Składniki:

  • 8 wczorajszych, starych bułek (około 450 g);
  • dwie średniej wielkości cebule
  • 1,5 szklanki mleka
  • kilka łyżek bułki tartej w razie potrzeby
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • masło
  • szczypta soli

Czerstwe bułki kroimy na cienkie kawałki i wkładamy je do miski. Pokrojone bułki zalewamy następnie mlekiem. Powinniśmy je zostawić na godzinę do nasiąknięcia. 

W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle, aby się zeszkliła. Po przestudzeniu dodaj cebulę do namoczonej bułki. Dorzuć także natkę pietruszki, jajka i sól. 

Następnie wstępnie wymieszaj składniki przy pomocy łyżki lub widelca. Następnie wyrób jak najbardziej jednolitą masę. Jeśli masa nie będzie chciała się związać, dodaj nieco bułki tartej. 

Teraz posyp dłonie mąką i uformuj małe kulki. Uformowane knedelki gotuj następnie około 10 minut w osolonej wodzie. Czas jest orientacyjny. Knedle będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Pamiętaj, aby wrzucić je do wrzącej wody. 

Knedle będą smakować z każdym ciemnym sosem i mięsem.

Co zrobić z wczorajszych bułek? – Zaszalej – jajecznica w bułce

Wczorajsze bułki doskonale nadają się do przygotowania dania innego niż wszystkie.  Zamiast jeść jajecznicę ze świeżą bułeczką, zjedz jajecznicę w starej bułce…

Składniki:

  • stare bułki – tyle, ile ci zostało
  • pieczarki
  • szynka
  • jajka (2 na bułkę)
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Stare bułki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich środek. Do tak przygotowanej kieszonki wkładamy pieczarki (wcześniej podsmażone), pokrojoną w kostkę lub plasterki szynkę i całość zalewamy roztrzepanymi, posolonymi jajkami. Całość oprószamy pieprzem i przykrywamy startym serem. Następnie pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w 200 stopniach. Do bułki możesz włożyć także innego składniki. Wybór czym nafaszerujesz wczorajszą bułkę należy tylko do ciebie.