Co można zrobić z kasztanów?

Myśląc o kasztanach i o tym co można zrobić z kasztanów, o jakiej właściwie roślinie myślisz?

No właśnie, przeważnie pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego jaki błąd popełniasz.

Kasztan jadalny (Castanea sativa) jest często mylony z pospolicie w Polsce sadzonym kasztanowcem zwyczajnym (Aesculus hippocastanum), zwanym też kasztanem białym, dzikim oraz pospolitym. Nasiona tych drzew są okrągłe, brązowe i otoczone kolczastą łupiną. Choć są z wyglądu bardzo podobne mają inne zastosowanie i tylko nasiona jednego z nich są jadalne.

Kasztanowiec zwyczajny

Ludziki i nie tylko 

Jedną z pierwszych myśli jaka pojawia się w głowie na zadane pytanie co można zrobić z kasztanów są ludziki. Takie kasztanowe pamperki to wręcz punkt obowiązkowy podczas jesiennych zajęć plastycznych. 

Do ich wykonania nie potrzebujemy wiele. Wystarczą nasiona kasztanowca zwyczajnego wraz z łupinami  i akcesoria za pomocą, których będziemy je łączyć i dekorować Przyda się gwóźdź lub mały śrubokręt do zrobienia dziur. Przydatne będą też zapałki, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. Opcjonalnie klej do klejenia na gorąco, nitka z igłą do nawlekania, drucik. Do dekoracji przyda się to, co tak naprawdę wpadnie ci w rękę: filc, kolorowa pianka, marker,makaron, naklejki, pinezki, łupiny od orzechów,owoce dzikiej róży, czarnego bzu, głogu, jarzębiny,liście, kawałki kory, szyszki.

To jak połączysz elementy zależy od ciebie. Możesz stworzyć klasycznego i kultowego wręcz ludzika, gąsienice, węża albo puścić wodzę wyobraźni i stworzyć postać jakiej świat jeszcze nie widział. Dobrym pomysłem jest też stworzenie kasztanowego zwierzyńca. Stworzone figurki świetnie się sprawdzą podczas dalszych zabaw. Przedstawienie przy użyciu własnoręcznie stworzonych kukiełek to jest coś! 

Kolejnym sposobem na to co można zrobić z kasztanów jest wykonanie z nich biżuterii. Korale, czy bransoletka z nasion kasztanowca sprawdzą się w jesiennych stylizacjach.

Nasiona kasztanowca można wykorzystać  też przy tworzeniu, wymyślaniu gier i zabaw. Zrobić z nich można min. pionki do gry lub po prostu rzucać do celu.

Dekoracje

Niepowtarzalny charakter wnętrzom nadają dekoracje. Na szczęście wcale nie trzeba ich kupować, z powodzeniem można je wykonać w domu. To kolejny patent na to co można zrobić z kasztanów. Przy czym takie prace to fantastyczna okazja do nauki poprzez zabawę. Dorosłym też potrafią sprawić wiele przyjemności i skutecznie zrelaksować.

Nasiona kasztanowca same w sobie są dekoracyjne. Nie potrzeba więc sporo zachodu, by wyeksponować ich piękny odcień i naturalny połysk. 

Najprostszym sposobem na to co można zrobić z kasztanami jest porostu rozłożenie ich w różnych zakątkach domu. Wysypując na ozdobna tacę, paterę, do półmiska, czy szklanego wazonu. Nawet zwykły słoik wypełniony nimi może cieszyć oko. Bez wydania najmniejszej sumy pieniędzy stworzą sielską, rustykalną dekorację. 

Trochę więcej zachodu będzie wymagać stworzenie dekoracji, przy których będziesz je przyklejać. Wieniec na drzwi, przyklejenie ich do ramy lustra, czy ramki na zdjęcie to przykład na dekoracje jakie możesz wykonać. 

Domowe kosmetyki i preparaty

Pielęgnacja

Co można zrobić z kasztanów? Nasiona kasztanowca możesz wykorzystać podczas kąpieli. Taka kąpiel pobudza krążenie krwi. Jeśli lubisz domowe i naturalne kosmetyki sproszkowane nasiona i wywar z kasztanowca sprawdzą się też w pielęgnacji włosów i jako maseczka.

Pasta myjąca

Taka pasta z nasion kasztanowca z powodzeniem może zastąpić mydło i szampon. Pamiętaj jednak, że szybko się psuje i nie pieni się tak bardzo jak standardowe kosmetyki. Przechowuj ją w lodówce, dzięki temu będzie dobra przez kilka dni. Kasztany możesz mrozić lub suszyć, w ten sposób na bieżąco będziesz mieć pod dostatkiem surowiec potrzebny do jej wykonania.

Pastę przygotuj w następujący sposób:

Obierz nasiona z brązowej skórki, by łatwiej schodziła namocz je w ciepłej wodzie i odczekaj godzinę. Zetrzyj obrane nasiona na tarce z drobnymi oczkami i dodaj wody. Podgrzewaj na małym ogniu, tak aby woda odrobinę wyparowała, a połączone ze sobą składniki uzyskały konsystencję gęstej pasty. Przez cały czas mieszaj, by pasta się nie przypaliła. Następnie przelej do pojemnika i odczekaj aż wystygnie. Chcesz nadać mydłu zapach dodaj kilka kropel olejku eterycznego.

Ekologiczne pranie

Czyszczące właściwości mydła z kasztanowca doskonale się sprawdzą także podczas ręcznych przepierek. Do prania w automatycznego lepiej jednak jest użyć surowych nasion kasztanowca włożonych np. do zawiązanej skarpetki lub woreczka do prania. Zanim to zrobisz przekrój je na mniejsze kawałki. Substancje zawarte w nasionach nie uwalniają kolorów z tkanin, dzięki czemu nic się nie przefarbuje.  

Sposób na mszyce i piękne rośliny

Przygotuj wywar z nasion kasztanowca, a szybko pozbędziesz się mszyc. Nasiona gotuj pod przykryciem (najlepiej w garnku, którego nie używasz do obróbki pożywienia) przez 15 minut. Ostudzonym płynem, który uzyskasz spryskuj rośliny zaatakowane przez mszyce. Taki odwar warto też czasami dodać do wody, którą podlewasz kwiaty, dzięki temu będą zdrowo i pięknie rosły.

Zdrowotne właściwości kasztanowca 

Kasztanowiec zwyczajny wykazuje właściwości lecznicze. Jego działanie w tym zakresie jest wszechstronne. Uszczelnia naczynia włosowate, przeciwdziała stanom zapalnym i zastojom żylnym, poprawiają przepływ krwi, krążenie obwodowe i ukrwienie narządów oraz skóry, również zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Związki zawarte  tym drzewie mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające i rozkurczowe. Sprawdza się przy leczeniu hemoroidów, żylaków, zastojów żylnych, zakrzepowego zapalenie żył, mrowienia i bólu w nogach, a także przy bólach stawów, krzyża, ramion, kurczach w łydek, w stanach zapalnych wątroby, obrzękach płuc, krwiakach, zapaleniu ścięgien. Zewnętrznie kasztanowiec stosujemy w postaci okładów w przypadku oparzeń, odmrożeń, swędzących wysypek i reumatyzmie.

Nalewki do użytku wewnętrznego,a także wyciągi, wywary i nalewki do użytku zewnętrznego z nasion kasztanowca możesz stosować jako bezpieczny i efektywny środek leczniczy. Musisz jednak pamiętać, że stosowanie tego typu specyfików powinno być skonsultowane z lekarzem. 

Prozdrowotna nalewka z nasion kasztanowca

Posiekaj 10 nasion kasztanowca. Wrzuć je do dużego słoja i zalej 4 szklankami wódki. Odstaw na 14 dni. Co kilka dni potrząśnij słojem. Następnie przecedź nlewkę i przelej do wyparzonych butelek. Nalewkę przechowuj w ciemnym miejscu. Pij po 10 kropli na dzień. Nalewką możesz też nacierać ciało.

Kasztan jadalny

Nasiona kasztana jadalnego zawierają specyficzny kompleks węglowodanów i błonnika o strukturze, która powoduje, że nadają się do zastępowania produktów zbożowych. Tym bardziej, że nie zawierają glutenu. Zawierają też dużo witamin i składników, które wspomogą cię przy osłabionej koncentracji lub gdy jesteś narażony na stres. Tak jak nasiona kasztanowca zwyczajnego pomagają także w zachowaniu zdrowego układu krwionośnego i przy leczeniu żylaków. 

Świeże nasiona kasztana jadalnego możesz jadać na surowo. Kiedy wyschną możesz je upiec lub zakonserwować w kompocie. Masę kasztanową, świeżą lub mrożoną dodawaj do wyrobów cukierniczych i mięs. Przyrządzić możesz też z nich zupę.

To co można zrobić z kasztanów to też zmielić je na mąkę. W takiej formie najczęściej wykorzystuje się je w kulinariach. Przyrządzona z nich mąka właściwościami zbliżona  jest do mąki kukurydzianej. Z kasztanów jadalnych i mąki kasztanowej można zrobić niemal wszystko to, co z produktów mącznych (chleb, pierogi, naleśniki, ciastka), a także wszelkiego rodzaju zupy, przekąski np.kasztany w polewie czekoladowej.

Przykładowe sposoby przyrządzania kasztanów jadalnych:

  • Pieczone – ponacinaj kasztany, ułóż na blaszce w piekarniku i piecz około godziny w temperaturze 180°C, aż popękają ich skorupki. Gdy kasztany ostygną zdejmij skórki
  • Prażone – zrób to używając patelni. Kasztany praży się pod przykryciem przez 10 minut. Na końcu obierz skórkę.
  • Gotowane – gotuj je w wodzie przez około 20 minut, aż popękają ich skorupki.
  • Przetwory z kasztanów – ugotowane albo prażone marynuj z migdałami i miodem. W tej formie możesz przechowywać je do 3 miesięcy.
  • Kasztanowy mus – uprażone wcześniej kasztany zmiksuj i przetrzyj przez sito. Następnie z 60g cukru przygotuj karmel i dodaj do niego 600g zmiksowanych kasztanów. Następnie dodaj  60g masła i 20g cukru. Całość podgrzej, dodaj teraz 125 ml mleka i 125 ml śmietany, wymieszać na gładką masę oraz posól do smaku. 

Przykładów na to co można zrobić z kasztanów jaki widać jest bardzo wiele. Choć ważne jest, by je umieć wykorzystać to nasiona i drzewa, z których pochodzą należy też odróżniać.