Co zrobić z serka mascarpone?

Puszysty, niezwykle delikatny serek mascarpone coraz częściej pojawia się na sporządzanej przez nas liście zakupów. Jednak nie wszyscy wiedzą co to za ser, skąd pochodzi i co zrobić z serka mascarpone? Odpowiemy na te pytania.

Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto w Polsce słyszał o serku mascarpone. A wraz z pojawieniem się mody na próbowanie i gotowanie potraw pochodzących z innych krajów, niezwykle popularny stał się deser tiramisu, a wraz z nim serek mascarpone.

Pochodzenie serka mascarpone

Ten kremowy ser pochodzi z Lombardii, położonej w północnych Włoszech. Kiedyś domowe sposoby pozwalały na wytwarzanie go wyłącznie jesienią i zimą. Jednak z czasem rozwój technologiczny i metody konserwowania produktów sprawiły, że jego produkcja jest możliwa przez cały rok, co sprawiło, że mamy do niego dostęp, także na półkach w naszych sklepach.

Wytwarzanie serka mascarpone

Ser mascarpone produkuje się z mleka krowiego. Jednak o jego wyjątkowości decyduje to, że ser wyrabia się, śmietanki. Chcąc otrzymać ser najlepszej jakości  do jego produkcji stosuje się świeżo wydojone mleko, które następnie odwirowuje się w celu oddzielenia śmietanki. Następnie wlewa się ją do kadzi ze stali nierdzewnej. Podgrzewa do temperatury 85-90 °C, ciągle mieszając.

Wtedy też dodaje się do śmietanki substancje zakwaszające, zazwyczaj jest to kwasek cytrynowy. Po 10 minutach zaczynają powstawać małe grudki, które powoli zaczynają łączyć się ze sobą, tworząc gęstą masę. Zlewa się ją na płótno i odsącza serwatkę. Proces ten trwa około 24 godziny i zachodzi w temperaturze 8°-10 stopni Celsjusza. W tym czasie odbywa się szybkie dojrzewanie sera.

Cechy charakterystyczne serka mascarpone

Ten tradycyjnie włoski ser wygląda jak gęsty krem, przybiera więc formę opakowania, w którym się znajduje. Jest koloru białego, bądź kremowego. Cechuje go słodki, śmietankowy smak, który przypomina trochę masło. Szybko traci świeżość, kwaśnieje po kilku dniach. Ma też wysoką zawartość tłuszczu nawet do 80%.

Co można zrobić z serka mascarpone na słodko?

Najczęściej serek mascarpone wykorzystywany jest do przygotowywania deserów i jako krem do ciast, tortów  i naleśników. Świetnie nadaje się do tego, aby dodawać go do bitej śmietany chcąc utrwalić ją bez użycia sztucznych dodatków oraz żelatyny.Ten włoski ser jest głównym składnikiem popularnego i lubianego tiramisu. Nie może więc zabraknąć przepisu na ten tradycyjny włoski deser, kiedy zastanawiasz się co zrobić z serka mascarpone.

Przepis na tradycyjne tiramisu

Niezwykle prosty i pyszny deser. Palce lizac!

Składniki: 

  • 3 białka jaj, 
  • 6 żółtek, 
  • 250 g mascarpone, 
  • 2 łyżki likieru amaretto, 
  • 6 łyżek cukru, 
  • 1 filiżanka świeżo zaparzonego espresso (schłodzonego do temperatury pokojowej), 
  • 3 opakowania podłużnych biszkoptów (około 36 sztuk), 
  • kakao do posypania,
  • gorzka czekolada (do starcia)

Przygotowanie: Białka należyubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. W oddzielnej misce ubijamy się żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę (aż stanie się jasna). Do ubitych żółtek dodajemy powoli mascarpone i likier amaretto. Dokładnie miksujemy. Następnie bez użycia miksera łączymy z masą pianę z białek.

Następnie biszkopty maczamy w espresso. Ich warstwę układamy w przygotowanym naczyniu. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby biszkopty zanadto nie nasiąkły, żeby nie zaczęły się rozpadać. Wystarczy moczyć je około 2-4 sekund. Warstwę nasączonych biszkoptów pokrywamy połową masy z mascarpone. Po czym układamy drugą warstwę z biszkoptów i pozostałę część masy. Wierzch deseru oprószamy kakao i wiórkami startej czekolady. Tak przygotowane tiramisu nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 4-6 godzin. Smacznego!

Krem do wypieków z serkiem mascarpone

To szybki i uniwersalny przepis na krem, który dodaje się do różnego rodzaju wypieków. Można też go modyfikować i urozmaicać innymi dodatkami.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 36 procentowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, używając miksera na niskich obrotach. Następnie powoli dodajemy również schłodzony serek mascarpone oraz cukier puder. Mieszamy delikatnie przy użyciu miksera lub ręcznym mieszadłem, aż masa zrobi się gładka i puszysta. Gotowe!

Makaron z owocami na słodko

Dania obiadowe nie zawsze muszą być wytrawne. Ten przepis się sprawdzi dla fanów słodkości nie tylko na deser.

Składniki:

  • 1.5 garści ugotowanego makaronu penne
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 0.5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • kilkanaście borówek amerykańskich lub poziomek
  • 2 plastry ananasa
  • miód do posłodzenia

Wykonanie: Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy ugotowany makaron. Następnie dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miód (do smaku). Mieszamy ze sobą, by połączyć składniki. Wykładamy na talerz i dodajemy owoce. 

Pączki z mascarpone

Pyszne, śmietankowe pączki na jeden chaps.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • około 0,6 litra oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: Przekładamy mascarpone do miski i wbijamy 4 jajka. Miksujemy zawartość na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Miksujemy ponownie, by  połączyć składniki. Na końcu dolewamy spirytus i znów chwilę miksujemy.

Porcje ciasta wielkości 1 kopiatej łyżeczki wykładamy na rozgrzany olej. Smażenie pączków przeprowadzamy w paru turach. Na początek wrzucamy 4 – 5 pączków. W następnej turze można wrzucić ich więcej. Dodawanie za pierwszym razem zbyt dużej ilości zimnego ciasta do gorącego oleju sprawiłoby, że pierwsza partia pączków nadmiernie przesiąknie tłuszczem z powodu różnicy temperatur.

Pączki smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Można zajadać!

Co można zrobić na obiad z mascarpone?

Wbrew pozorom serek mascarpone nadaje się nie tylko do przygotowania słodkości. Wykorzystywany jest także w gotowaniu wytrawnych dań. Można go dodawać do sosów zamiast śmietany, kremowych zup, dań z makaronem, warzywami, mięs i ryb. Sprawdzi się też jako składnik zapiekanek, bez problemu można go zapiekać. Idealnie pasuje np. do naleśników ze szpinakiem i czosnkiem, do szybkiego sosu z wędzonym łososiem. Sprawdzi się też jako zamiennik masła, jako baza pod kanapki. 

Łosoś z cukinią i mascarpone

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 250 g wędzonego łososia
  • 250 g serka mascarpone
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • Pieprz
  • olej

Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cukinię i przeciśnięty czosnek. Chwilę dusimy, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, koperek, sok z cytryny i serek mascarpone. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem. Taki sos wyśmienicie smakuje podany z makaronem!

Zupa czosnkowa z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 250 g serka mascarpone
  • Olej i masło do smażenia

Przyprawy:  po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku.

Przygotowanie: W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę tak, by się zeszkliła. Po około 10 minutach wlewamy do garnka litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy jeszcze przez 15 minut. 

Teraz czas na czosnek, obrane ząbki wrzucamy do garnka. Mieszamy i pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy opakowanie serka mascarpone oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, tymianek. Mieszamy i gotujemy jeszcze do 5 minut bez pokrywki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażoną cebulką lub kawałkami podsmażonego boczku

Zapiekanka z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • jedna mała dynia
  • 1 por
  • 400 ml mleka
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Do smaku: sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie: Gotujemy makaron, obieramy i kroimy warzywa. Zagotowujemy mleko razem z przyprawami. Następnie dodajemy do mleka serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy również starty parmezan oraz jajko. Tak powstały sos łączymy z makaronem, dynią i porem. Przygotowaną masę na zapiekankę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy bułką tartą i zapiekamy w 180 °C przez 20 minut. Danie w sam raz na obiad!

Już wiecie co zrobić z serka mascarpone. Mając wiedzę na temat tego jaki to typ sera nie powinniście mieć już problemów z dodawaniem go do dań. Warto przecież znaleźć dla niego zastosowanie w kuchni. Życzymy udanych eksperymentów kulinarnych!